Szükséged van-e lektorra, korektorra, irodalmi szerkesztőre, műszaki előkészítőre a könyvednek?

Gyakori téma a Szerzői könyvkiadás klub csoportomban az, hogy a könyvkiadásodhoz szükséges-e spec. szakértői munkát igénybe venni.


Nagyon megoszlanak a vélemények ebben a kérdésben. A spec. szakember természetesen mindenképpen javasolja, hogy szakértői ellenőrzés, véleményezés, javítás után gondolkozz csak könyvkiadásban.

Kevés olyan szakembert találsz aki egyben lektor, korrektor, irodalmi szerkesztő, műszaki szerkesztő is, ezek a megnevezések sem tiszták, szinte mindenki más-más folyamatokat ért ez alatt.

Nyomdai gyártás-előkészítőként könnyű helyzetben vagyok, hiszen ha tördelést vagy borító szerkesztést rendelnek tőlem, akkor végleges szöveg anyagból dolgozok és nem tisztem olvasni a szöveget, az én feladatom a nyomdai előírások figyelembe vételével a legjobb tudásom szerint nyomdakész anyagot készíteni a könyved minőségi kigyártásához.

Az ügyfeleimnek mindig azt javaslom,

hogy ők döntsék el, hogy a könyvükben levő tartalmak igénylenek-e szakmai lektort, elfogadják-e a word korrektúrajelzéseit, vagy külön korektorral javíttatják... stb...

A kispéldányszámos könyvek első gyártásánál a szerzők kis pénzből gazdálkoznak, a vágyuk hogy a könyvet kézben tarthassák, hogy a gondolataik egy formát öltsenek.

Sokszor ez fontosabb, mint sok-sok tíz-százezreket spec. szakértőkre költeni.

Kell egyfajta magabiztosság ahhoz, hogy a szerző döntsön a címben levő kérdésben. A vállalkozásomban abban erősítem az ügyfeleimet, hogy ők tudjanak jól dönteni. Természetesen végigvesszük igény szerint a döntési szempontokat, hogy ezekkel tisztában legyen, de mindennél fontosabb, hogy a szerző saját maga döntsön a saját tudása szerint és ne mások befolyásolják. Fontos, hogy az elkészült könyv elsősorban neki tetsszen, ezt értem a könyv tördelésre és a borító grafikára.

A könyvborító grafikája természetesen nem baj, ha bizonyos trendeknek megfelel, de nem biztos hogy ez az elsődleges.

Sajnos láttam már olyan kész anyagot, amivel az ügyfél nagyon elégedett volt az illusztrációk tekintetében, de mivel erről véleményt kért csoportokban és ha véleményt kért azt kapott is (sajnos ez alatt jellemzően kritikákat értenek), ami annyira elbizonytalanította, hogy új illusztrátort keresett és inkább a véleményezőknek feleltette meg a könyvet, semmint önmagának.

Nehéz téma, érdemes nagyon alaposan körbejárni.

Fordulj hozzám bizalommal szakmai kérdésekkel!


Tudod a Katiötletek kifogyhatatlanok:)

Remélem hasznos volt ez a rövid blogom. Kíváncsian várom a kérdéseiteket. Kommentben is kérdezhettek. Próbálj egy konkrét dologra rákérdezni, hogy konkrét választ adhassak. Ha nem szeretnél itt kérdezni nyíltan akkor ugyanitt az oldalon megtalálod az ingyenes rövid konzultációs lehetőséget. Vedd fel velem a kapcsolatot. És megválaszolom az alap kérdéseidet. Köszönöm a figyelmedet.

Üdv, Szabó Katalin, Katiötletek
nyomdai gyártás-előkészítés, könyvgyártás, könyvmarketing

Megjegyzések